MLADÝ ZELENÝ JAČMEŇ – VÝNIMOČNÝ DOPLNOK STRAVY

128

Mladý jačmeň spôsobuje úľavu od ulceróznej kolitídy, slúži na prevenciu a liečbu rakoviny, posiluje imunitný systém, čistí a detoxikuje organizmus, chráni bunky pred žiarením a poškodením buniek, má schopnosť bojovať proti rôznym závislostiam a regeneruje poškodené bunky a tkanivá. Udržuje zdravú pokožku, udržiava rovnováhu medzi zásaditým a kyslým prostredím, prispieva k metabolizmu kostí, podporuje flexibilitu a vykazuje omladzujúce účinky na celé telo.
Keď hovoríme o mladom jačmeni, máme na mysli mladé mäkké zelené výhonky ktoré sa objavujú na rastline jačmeňa. Patrí medzi najstaršie pestované rastliny na svete a jej história sa datuje 5000 rokov pred Kristom. Mladý jačmeň bol veľmi oblúbený u starovekých Grékov a Rimanov vďaka jeho vysoko výživnému profilu. Okrem toho že bol dlho používaný ako krmivo pre hospodárske zvieratá, v poslednej dobe získal popularitu po celom svete vďaka jeho schopnosti liečiť široké spektrum ochorení.

Nutričná hodnota mladého jačmeňa
Jačmeň je vysokovýživná superpotravina plná vitamínovvitamín A, vitamín B1 (tiamín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B3 (niacín), vitamín B6, kyselina listová, vitamínu C (kyselina askorbová), vitamín E (alfa-tokoferol) a vitamín K (fylochinon). Obsahuje vysoké množstvo elektrolytov ako je horčík, fosfor a draslík spolu s ďalšími základnými minerálni ako je zinok, železo a vápnik. Zelený jačmeň je tiež bohatý zdroj silných antioxidantov, esenciálnych aminokyselín a prospešných enzýmov. Jačmeň dodáva telu potrebnú vlákninu a žiadny škodlivý cholesterol.

Mladý jačmeň a jeho výhody pre naše zdravie
Jačmeň môže byť konzumovaný ako šťava extrahovaná z klíčkov trávy alebo vo forme prášku sušeného jačmeňa. Prináša úľavu od nasledujúcich zdravotných obtiaží:

Vplyv antioxidantov: Tráva jačmeňa má výnimočný obsah antioxidantov. Spolu s vitamínom E a beta karoténom je jačmeň najúčinnejší zdroj enzýmu SOD (superoxid dismutáza) ktorý pomáha neutralizovať účinok kyslíkových voľných radikálov ktoré sú produkované v priebehu energetického metabolizmu. Ochrana pred týmito radikálmi bráni rozvoju celého radu chorôb.
Ulcerózna kolitída: Tráva jačmeňa je účinná pri liečbe ulceróznej kolitídy pretože stimuluje účinok užitočných črevných baktérií. Pomáha pri zmiernení zápalu a ostatných pridružených symptómov spojených s ulceróznou kolitídou redukovaním škodlivých chemických látok v črevách. Jačmeň tiež pomáha pri fungovaní čriev a tým pomáha odstrániť nahromadené toxíny z tela.

Detoxikácia: Mladý jačmeň je vynikajúci prírodný detoxikátor. Očistná schopnosť je ešte výraznejšia pri odstraňovaní nahromadených škodlivých ťažkých kovov, vrátane olova ktoré môže spôsobiť poruchy správania a učenia najmä u detí. Hlavné zložky zodpovedné za detoxikáciu sú zinok, selén a meď. Okrem toho množstvo chlorofylu a beta karoténu v jačmeni stimuluje odstraňovanie odpadových látok ako sú hlieny a kryštalizované kyseliny. Rovnako podporuje metabolické procesy na posilnenie a detoxikáciu pečene.

Imunitný systém: Mladý jačmeň podporuje imunitný systém organizmu. Pravidelná konzumácia jačmeňa poskytuje požadované živiny ktoré sú nevyhnutné pre vyrovnanie optimálnej tvorby buniek imunitného systému v tele. Efektívny a silný imunitný systém bojuje proti infekcám a zabraňuje vzniku smrteľných ochorení.

Rakovina: Jačmeň je účinný proti rakovine vďaka sile enzýmu superoxid dismutáza. Ten má preventívny ale aj liečivý účinok proti nádorovým bunkám, rovnako ako aj iné zložky – bielkovina peridoxase a enzým catalase. Enzým catalase prítomný v jačmeni má schopnosť rozkladať a neutralizovať účinky toxického peroxidu vodíka, ktorý vzniká v priebehu dýchania a pomáhajú potláčať proliferáciu rakovinových buniek.

Ochrana pred žiarením a poškodením buniek: Ďalším priaznivým účinkom jačmeňa je jeho ochrana buniek pred poškodením z UV žiarenia. Pomáha ako prevencia ale tiež poskytuje úľavu pre poškodené bunky vďaka prítomnosti enzýmu superoxid dismutáza. Pravidelná konzumácia jačmeňa vedie k zníženiu stresu organizmu z radiácie najmä u ľudí ktorí sú k nej náchylnejší, ako napríklad obyvatelia väčších miest. Pôsobí tiež obranne proti účinkom z žiarenia a dokonca obnovuje bunky a tkanivá poškodené žiarením. Za to je zodpovedný práve chlorofyl, ktorý zlepšuje odolnosť organizmu proti žiareniu a tiež podporuje tvorbu nových krvných buniek. Z tohto dôvodu sa odporúča piť jačmeň pred a po röntgenovom vyšetrením aby bol organizmus chránený proti škodlivému žiareniu.

Boj proti rôznym závislostiam: Tráva jačmeňa je tiež účinný liek na boj so závislosťou rôzneho druhu. Prítomnosť kyseliny lepku v jačmeni potláča chuť na škodlivé látky ako sú alkohol, káva, nikotín, drogy a dokonca aj na sladkosti.

pH rovnováha organizmu: Jačmeň priaznivo prispieva k vytvoreniu rovnováhy medzi kyslým a zásaditým prostredím organizmu vďaka jeho výrazne zásaditej povahe. Je to prírodný zásaditý zdroj ktorý znižuje množstvo kyslosti v tele, pretože práve to môže spôsobiť poškodenie acidózy. Nerovnováha pH v organizme môže viesť k rôznym problémom ako sú poruchy spánku, bolesti srdca, únava, zápcha a krehké nechty.

Omladzujúce účinky: Tráva jačmeňa je prirodzený spôsob ako stimulovať regeneráciu buniek bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Životne dôležité zložky ako chlorofyl, vitamín B, železo a phcocyanin, modrý pigment v jačmeni má vplyv na kostnú dreň a podporuje vytváranie bielych a červených krviniek. Tento obnovovací účinok jačmeňa pomáha predchádzať príznakom starnutia tým, že omladzuje starnúce bunky a pomáha udržiavať zdravú a mladistvú pleť. Užitočné enzýmy prítomné v jačmeni zlepšujú kvalitu krvi, regulujú trávenie a pôsobia ako omladzujúce sérum pre celé telo.

Kulinárske využitie: Tráva jačmeňa sa používa po celom svete pri príprave polievok, dusených pokrmov a na výrobu jačmenného chleba. Jačmeň sa tiež používa pri výrobe produktov ako je mlieko, víno a pivo.

Okrem širokého využitia pre človeka sa jačmenná tráva používa ako krmivo pre zvieratá.

Riziká spojené s užívaním jačmeňa: Napriek tomu že tráva jačmeňa je všeobecne bezpečná, niektorí jednotlivci môžu reagovať rozdielne na jačmenné semienka. Príznakmi môže byť zvracanie, svrbenie, pálenie v krku a v ústach. Títo ľudia by nemali jačmeň konzumovať a mali by sa poradiť s odborníkom pre lepšie pochopenie tejto reakcie organizmu na jačmeň.
Ľudia trpiaci celiakiou (citliví na lepok) by sa mali vyvarovať jačmeňu pretože môže obsahovať lepok. Celiakia narúša vstrebávanie životne dôležitých živín v tele a môže mať za následok vážne problémy spojené s mozgom, pečeňou a s nervovým systémom.
Treba byť prirodzene opatrný pri prvých užitiach jačmeňa, zvlášť keď nevieme či sme na lepok citlivý. Za výnimočných podmienok ako je tehotenstvo a dojčenie, je vhodné poradiť sa s odborníkom aby sme pochopili vhodné dávkovanie a účinok trávy jačmeňa a tým predísť komplikáciám.

Zhrnutie: Vysoké množstvo enzýmu superoxid dismutáza v jačmeni ho robí zázračným výživovým doplnkom ktoré chráni bunkovú DNA pred zničením, zlepšuje schopnosť organizmu vyrovnať sa so stresom a udržiava hladinu cholesterolu pod kontrolou. Tiež podporuje vitalitu tela spolu s duševnou kondíciou. Tráva jačmeňa pomáha pri tvorbe krvi a prečisťuje ju. Vitamín E v jačmeni prispieva k hormonálnej rovnováhe organizmu a vitamín K zohráva úlohu pri udržiavaní správneho metabolizmu v kostiach. Obsiahnuté enzýmy a ďalšie užitočné komponenty ako kyseliny lepku sa chovajú ako neurotransmitery a fungujú proti senilite a poruchám koncentrácie a učenia. Zahrnúť jačmeň do vášho jedálnička prispeje k celkovému posilneniu organizmu a pocítite účinky na celé telo.

Ak sa Vám zelený jačmen pozdáva a cheli by ste ho slúsiť nájdeteho aj v Novozámockom Eshope www.nakupim.eu 

Zdroj: www.organicfacts.net