NIEKOĽKO FAKTOV O GOJI – KUSTOVNICI ČÍNSKEJ

272

Možno ste ešte nepočuli o ovocí goji, ich preukázaný vplyv na zdravie človeka by vás ale mohol presvedčiť aby ste ich vyskúšali. Goji bobule sa dlho využívali v Číne a Himalájach vďaka ich sladkej chuti. Ich liečebné vlastnosti sú známe od starovekej Číny, kde sa používali na liečbu očí, pečene, obličiek a iných ochorení. Celý rad ďalších liečebných účinkov ktoré boli lekársky potvrdené spôsobili že toto ovocie sa stalo veľmi populárne v USA. Prečítajte si ďalšie odstavce a rozhodnite sa sami či zaradíte goji do svojho jedálnička.

Toto sladké ovocie sa obvykle predáva sušené a vyzerá ako svetločervené sušené hrozienka. Rovnako ako všetky bobule, aj goji obsahujú vitamíny a antioxidanty ktoré pomáhajú udržať naše telo zdravé.

Zdravý jedálniček by mal obsahovať dve a viac porcií ovocia a práve goji sú ideálnou alternatívou bežných bobúľ. Ak si ich vypestujete, je možné jesť aj čerstvé bobule. Darí sa im vynikajúco v teplom podnebí, ale je možné ich pestovať aj v chladnejších pásmach v skleníkoch. Je málo pravdepodobné že by vám goji nezachutilo, ale ak sa tak stane môžete ju použiť aspoň ako okrasnú rastlinu.

Goji sa dajú jesť sušené aj čerstvé. Na raňajky sú ideálne s cereáliami, v ovsenej kaši alebo v jogurte. Ak ich zmiešate s orieškami a kúskami čokolády získate skvelú domácu pochúťku. Goji sa dá aj piť v podobe rôznych džúsov a čajov.

Goji chutia skvelo tiež pečené s bravčovým alebo morčacím mäsom, pretože pridajú sladkú chuť. Vitamín C podporí vaše telo lepšie vstrebávať železo z mäsa.

Goji majú vysoký obsah vitamínu C a vlákniny a nízky obsah kalórií. Sú tiež skvelým zdrojom železa a vitamínu A. Jedna porcia (cca. 100g) obsahuje dokonca 10% odporúčanej dennej dávky bielkovín, čo je nezvyčajné pri ovocí.

Komplexné sacharidy, vďaka ktorým sú goji také chutné, zvyšujú hladinu cukru v krvi pomaly, takže aj neskôr po konzumácií nebudete mať pokles cukru v krvi.

Výskumy ukázali vysoký obsah antioxidantov v goji bobulách, najmä zeaxatín. Práve ten dodáva goji ich svetlú farbu (rovnako ako pri šafráne a paprike). Potraviny obsahujúce vysoký podiel antioxidantov majú často aj vysoký obsah vlákniny a nízky obsah nezdravých tukov.

Goji sú zásobárňou živín a obsahujú energiu pre naše telo už v malých porciách. To znamená že aj keď nemajú priamy vplyv na stratu hmotnosti, môžu byť súčasťou zdravej diéty. Ich bohatá sladká chuť spolu s vlákninou spôsobujú pocit sýtosti a tým vás odradia od prejedania sa a priberania.

Goji je možné použiť ako ľahkú zdravú desiatu a tým zabrániť prejedaniu sa na obed. Stačí mať goji vždy po ruke a potlačíte hlad.

Zdroj www.healthline.com

Goji je dostupné aj v eshope www.nakupim.eu